Van de redactie

In de aanloop naar Ottawa, waar in augustus a.s. het komende internationale kartografische congres van de ica wordt gehouden, worden veel bijzondere kartografische publicaties uitgebracht. In Oostenrijk is net een nieuwe, bijzondere bundel over hooggebergte-kartografie verschenen, als argument om de ica-werkgroep over dat thema tot commissie te transformeren. Anderen zijn bezig met het voorbereiden van publicaties die de instelling van een ica-commissie voor kaartgebruik op Internet stimuleren. Men zou kunnen zeggen dat ook de nieuwe nationale atlas van de Verenigde Staten onder die noemer valt: hij zal in elk geval het verkeer op de ‘electronic superhighway’ stimuleren! In dit kt-nummer wordt van de productie van die nieuwe atlas verslag uitgebracht. Interessant is daarbij dat de bevolking van de Verenigde Staten de eerste nationale atlas, die verscheen toen Nixon nog president was, helemaal vergeten is: bij een rondvraag bleek dat men er in een nationale atlas wegenkaarten en stadsplattegronden verwacht, en de producenten zullen nu, om het publiek niet teleur te stellen, die elementen ook op moeten nemen.

Om de gebruikswaarde van de topografische kaart in Nederland ook voor nieuwe groepen gebruikers te verhogen, valt te overwegen om er specifieke cultuurhistorische informatie aan toe te voegen. Zeker nu de Topografische Dienst overweegt om het dak van Defensie voor dat van vrom te verruilen is er een kans voor heroverweging van de noodzakelijke objectcategorieën die het topografische basisbestand zou moeten bevatten. Mede in het kader van het Belvedere-project ter inventarisatie van de cultuurhistorische erfenis valt te denken aan opname van objecten van cultuurhistorische waarde. De resultaten van een onderzoek naar de mogelijke inhoud en vormgeving van zo’n verrijkte topografische kaart worden hier gebracht, met uitgewerkte voorbeelden.

Om van te voren vast te kunnen stellen wat de eigenschappen van elektronische atlassen zijn, zou men over hun functionaliteit geïnformeerd willen worden; conventionele documentatiemethoden zijn daar nog niet op ingericht. Daarom is het van belang de huidige beschrijvingsstandaarden in die richting aan te passen. In het artikel van Siekierska e.a. worden daar initiatieven voor ontwikkeld.

Als vierde bijdrage in deze serie van kaartgebruiksartikelen is een studie opgenomen van de visualisatie van resultaten van gis-onderzoek van de bereikbaarheid, aan de hand van een studie van Zuid-Afrika’s Wilde Kust. Aan de hand van in Utrecht ontwikkelde software worden de analyseresultaten gevisualiseerd en - en dat is vooral voor ons interessant - geïnterpreteerd. Als resultaat van zo’n analyse wordt tot aanleg van een bepaald wegtracé besloten, waarbij de kaarten dus als dss, decision support system ofwel beslissingsgereedschap, fungeerden. Maar dat geldt eigenlijk evengoed voor kaarten van het hooggebergte of van de celtic fields en hunebedden in Drenthe - ook dan is de kaart bij uitstek het medium om snel zijn beslissingen op te baseren.

terug naar inhoudsopgave


Voorzien metadata in de behoeften van kartografen?

CMIT als meta-informatiegereedschap voor elektronische atlassen

E. Siekierska , D. Williams en G. Newton

TREFWOORDEN kaartbeheer, multi-media, praktijk

Het vraagstuk dat in dit artikel wordt behandeld is de manier waarop bestaande metagegevens aan de behoeften van kartografen tegemoetkomen. Het artikel is gebaseerd op een oriënterend onderzoek door de schrijvers om tot de ontwikkeling van een systematische benadering van de studie en evaluatie van elektronische atlassen te komen. Het artikel gaat in op de volgende vragen: wat zijn metadata, en wat zijn hun belangrijkste kenmerken? De in de Verenigde Staten ontwikkelde standaard van het Federal Geospatial Data Committee werd getest om zijn toepasbaarheid voor de beschrijving van kartografische producten zoals elektronische atlassen na te gaan. Vervolgens werden aanbevelingen opgesteld voor de wijziging van bestaande standaarden om ze voor de beschrijving van elektronische atlassen geschikt te maken. Daarnaast werd een nieuw gereedschap voor Internet gecreëerd, bedoeld om de toegang tot het WorkBook on Electronic Atlases (1996) te vergemakkelijken. Dat gereedschap kan bijdragen tot de systematische beschrijving en classificatie van elektronische atlassen. Het kan ook bijdragen tot de uitbreiding van standaarden voor metadata, gericht op de beschrijving van kartografische producten in het algemeen.

terug naar inhoudsopgave

Summary

E. Siekierska, D. Williams & G. Newtoni - Do metadata meet the requirements of cartographers? CMIT as a meta-information tool for electronic atlases

Keywords: map curatorship, multi-media, applications

The question dealt with in this article is the way in which existing metadata meet the requirements of cartographers. The article is based on the authors' orientation research to arrive at the development of a systematic approach to the study and evaluation of electronic atlases. The following

questions are asked: what are metadata and what are their most important characteristics? The standard developed by the Federal Geospatial Data Committee in the United States was tested for its suitability for the description of cartographic products such as electronic atlases. Following

this, recommendations have been made for the adaptation of existing standards to make them suitable for the description of electronic atlases.

In addition a new tool for the Internet has been created, intended to facilitate access to the Workbook on Electronic Atlases (1996). This tool can assist in the systematic description and classification of electronic atlases. It can also assist in the extension of standards for metadata, aimed at the description of cartographic products in general.

terug naar inhoudsopgave

Résumé

E. Siekierska, D. Williams & G. Newton - Comment rendre accessible les meta-données aux cartographes? CMIT comme outil de meta-information pour atlas numériques

Mots-clés: conservation des cartes et plans, multi-media, applications

Les auteurs traitent, dans cet article, comment les meta-données peuvent être rendues accessibles aux cartographes, sur la base de leurs expérience quant au développement d’une approche systématique sur les atlas numériques. La question posée est la suivante: quelles sont les meta-données et leurs plus importantes caractéristiques? Ils ont testé le modèle développé par la Commission fédérale des données géospatiales (fgdc standard) des Etats Unis quant à la possibilité d’application pour la description de produit cartographiques tels que les atlas numériques; suivent des recommendations sur la possibilité d’adaptation des modèles existants pour cet objectif.

Par ailleurs, un nouvel outil a été créé pout Internet afin de rendre accessible le ‘Workbook on Electronic Atlases’ 1996, une description systématique et classification des atlas numériques; cet outil pourrait être utilisé par l’extension aux neta-données dans un cadre plus général de la description des produits cartographiques.

terug naar inhoudsopgave


Visualisatie van bereikbaarheidsanalyses:

een onderzoek in het Wild Coast gebied in Zuid-Afrika

T. de Jong & B. de Haas

TREFWOORDEN gebruik van geografische informatie, visualisatie, praktijk

Aan de hand van een concreet voorbeeld wordt in onderstaand artikel beschreven hoe thematische kaarten een rol spelen bij de diverse stadia van een bereikbaarheidsanalyse. De beperkingen van bestaande gis- en kartografische of tekenpakketten voor dit soort analyses in combinatie met de visualisatie ervan hebben geleid tot het ontwikkelen van specifieke software. Deze software is vooral bedoeld voor de analyse, maar een ‘preview’ van de (deel)resultaten is daarbij onontbeerlijk.

terug naar inhoudsopgave

Summary

T. de Jong & B. de Haas - Visualisation of accessibility analyses: research in the Wild Coast area in South Africa

Keywords: use of geographical information, visualisation, applications

Recently a case study was undertaken into the effects of new market centres and additional roads in the Wild Coast area in South Africa. Special emphasis was placed on accessibility effects for the local population. Currently a planning support system (accessmap) is being developed to allow decision takers to ‘see’ these effects as consequences of proposed development scenarios. Visualisation of the results of accessibility analysis is therefore of prime importance. This paper describes the various steps undertaken in a gis-based accessibility analysis and shows the maps used to illustrate the outcome of each step. It is concluded that good visualisation is a necessary element of any planning support system and even research tools should be equipped with some functionality in this respect.

terug naar inhoudsopgave

Résumé

T. de Jong & B. de Haas - Visualisation des analyses d’accessibilité

Mots-clés: utilisation de l’information géographique, visualisation, applications

Sur la base d’un exemple concret l’article décrit le rôle des cartes thématiques dans les divers stades de l’analyse d’accessibilité. Il s’agit d’un logiciel spécifique développé en combinaison avec la visualisation, vu que les paquets de sig et de dessin existants ne pouvaient pas satisfaire aux exigences que posent de telles analyses: c’est l’objectif principal de ce logiciel en passant nécessairement par un examen préalable des résultats?

terug naar inhoudsopgave


De nationale atlas van de Verenigde Staten

B.E. Wright

TREFWOORDEN atlaskartografie, multi-media, overheidskartografie, onderzoek

De regering van de Verenigde Staten (v.s.)is bezig met het actualiseren van de nationale atlas van de v.s. In de volgende jaren zullen de U.S.Geological Survey (usgs) en zijn partners (zowel in de overheidssfeer als onder commerciële bedrijven) een nieuwe nationale atlas van de v.s. produceren die zowel een World Wide Web (www) toepassing zal hebben, gedrukte kaarten zal bevatten als een cd-rom toepassing zal krijgen. Alle ruimtelijke gegevens die zullen worden gebruikt om de kaarten te produceren voor de atlas, zullen tevens voor het publiek beschikbaar zijn. Een eerste toepassing staat, samen met de bijbehorende data layers, al ter beschikking van het publiek op de site http://www-atlas.usgs.gov/.

terug naar inhoudsopgave

Summary

B.E. Wright - Production of the National Atlas of the United States

Keywords: atlas cartography, multi-media, official cartography, research

In this paper the author describes the organisation and the production of the second version of the National Atlas of the United States as a public-private partnership, aimed at making accessible to the general public numerous data files on the US, with the tools to visualise them. A survey of potential users is described, for which different methods have been used: through IMTA and website questionnaires and through focus groups. As the expectations of the potential users regarding the atlas concept are different from those of a traditional national atlas, this means some adjustments to the concept have to be made. Paper, CD-ROM and Web versions are envisaged.

terug naar inhoudsopgave

Résumé

B.E. Wright - Réalisation de l'Atlas national des Etats Unis

Mots-clés: cartographie d'atlas, multi-media, cartographie officielle, récherche

L’auteur présente, dans cet article, l’organisation et la production de la seconde version de l’Atlas national des Etats-Unis, réalisé dans le cadre d’un partenariat entre les secteurs public et privé.

L’objectif en est de rendre accessible, à un large public, les nombreuses bases de données sur les Etats-Unis, y compris les moyens de visualisation. Des sondages des utilisateurs potentiels ont été effectués par de méthodes différentes, à savoir des enquêtes faites par l’imta (International Map Trade Associations), questionnaires via l’Internet et groupes de discussion. Etant donné que les idées que font des utilisateurs potentiels d’un tel atlas sont tout à fait différentes de celles des atlas nationaux traditionnels, des ajustements conceptuels ont dû être introduits. Plusieurs versions sont envisagées : papier, cd-rom et Internet.

 

terug naar inhoudsopgave


Cultuurhistorische waarden in de topografische kaart

R. Oudejans

TREFWOORDEN visualisatie, kartografische vormgeving, onderzoek

Over het algemeen worden topografische kaarten gezien als redelijk volledige gegevensbronnen en het kaartbeeld wordt meestal als behoorlijk vol ervaren. Volgens vele archeologen en historisch-geografen ontbreken er echter een aantal essentiële elementen aan de topografische kaart. Bovendien is menig onnauwkeurig afgebeeld archeologisch of historisch element hen een doorn in het oog. Tijdens een vier maanden durende stage bij de sectie Historische Geografie van het Staring Centrum in Wageningen is onderzocht of aanpassing van de topografische kaart door toevoeging van cultuurhistorische objecten mogelijk is en zo ja, op welke manier.

Rectificatie:
In het Kartografisch Tijdschrift (XXV, nr. 2) is een foutje geslopen in een van de illustraties bij het artikel over 'Cultuurhistorische waarden in de topografische kaart' van R. Oudejans. Het gaat om figuur 3 op pagina 31. Hierin zijn de toegevoegde legenda-eenheden weggevallen. De correcte illustratie wordt binnenkort hier afgebeeld (en in Kartografisch Tijdschrift XXV, nr. 3), waarbij de toegevoegde legenda-eenheden (de oudheden) in bruin zijn weergegeven.
(de redactie)

terug naar inhoudsopgave

Summary

R. Oudejans - Historical elements and topographic maps

Keywords: visualisation, map design, research

Unlike the English Ordnance Survey maps, Dutch topographic maps do not always depict historical objects. During a traineeship at the Winand Staring Centre in Wageningen, the possibilities for depicting more historical objects on Dutch topographic maps were investigated. In order to find the best way of adding historical elements to the map image, maps were produced for several test areas with additional symbols and text. As a result of these tests, a detailed proposal for rendering historical objects on regular topographic maps was made for the Topografische Dienst (Dutch topographic mapping agency).

terug naar inhoudsopgave

Résumé

R. Oudejans - Eléments historiques et archéologiques et les cartes topographiques

Mots-clés: visualisation, conception cartographique, recherche

Contrairement aux cartes de l’Ordonnance Survey britannique, les cartes topographiques néerlandaises ne représentent que rarement des objets historiques. A l’occasion d’un stage organisé à Wageningen au Centre ‘Winand Staring’, les participants ont examiné les possibilités d’introduire beaucoup plus d’éléments historiques et archéologiques dans les cartes topographiques néerlandaises, en y ajoutant - dans des régions choisies à titre d’essais - des symboles et textes additionnels. Suite à ces tests, des propositions détaillées quant à la représentation des objects historiques ont été transmises au Service Topographique Néerlandaise.

terug naar inhoudsopgave


BESPREKINGEN

In kaart gebracht. Raster 81 (M. Hameleers)

Steden en streken; Geografische opstellen voor Gerard Hoekveld (C.P.J.M. van Elzakker)

Digitale Kartentechnologie (M.A. Damoiseaux)

Jaarverslag 1997 (Ned. Commissie voor Geodesie) (M.A. Damoiseaux)

De Grote Bos 51 Plus (N.J. Bakker)

The Four-Color Theorem (W. Broeder)

Weerbarstig land (J.N.H. Elerie) (F.J. Ormeling)

terug naar inhoudsopgave



© NVK 1999 Laatste veranderingen: 21 oktober 1999
Vragen/opmerkingen: Rob Hootsmans
NVK-Webmaster: kartoweb@itc.nl
 

noord