Kartographisches Taschenbuch 2001
Im Auftrag der Deutschen Gesellschaft für Kartographie herausgegeben und bearbeitet von Jürgen Dodt und Werner Herzog
Bonn: Kirschbaum Verlag, 2001
320 pp., 12 x 17 cm
ISSN 0936-5745, ISBN 3 7812 15091
Prijs: DM 29,-

Vorig jaar verscheen alweer de zesde editie van het Duitse kartografisch zakboek. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1988 en de eerste vijf edities verschenen keurig om de twee jaar. De laatste editie dateerde echter alweer van 1996 en het was dus hoog tijd - gelet op de vergankelijkheid van de informatie in het zakboek - dat er weer een nieuwe editie kwam.
De opzet van het Kartografisches Taschenbuch is al die edities het zelfde gebleven. Het bevat de adressen en andere gegevens van overheidsinstellingen, van instellingen voor opleiding en onderzoek, van particuliere kartografische, reprotechnische en andere toeleveringsbedrijven, plus die van de individuele leden van de kartografische verenigingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Er is uitgebreide informatie opgenomen (nu bijvoorbeeld ook met e-mail- en internetadressen) van diegenen die een antwoordformulier geretourneerd hebben. Van alle andere leden van de DGfK, ÖKK en (voor het eerst) SGK is meer summiere informatie opgenomen, voor zover deze leden daar geen bezwaar tegen hadden gemaakt. Het zakboek bevat ook een overzicht van de organisatie van de verenigingen (alsmede die van de Internationale Kartografische Vereniging ICA), met hun onderverenigingen, werkgroepen e.d. en de besturen daarvan.
Ook bevat het zakboek nog altijd een aantal artikelen. De onderwerpen zijn dit keer:
-de officiële topografische kartografie in België (met kleurenillustraties),
-samenwerking op het gebied van de officiële kartografie in Europa,
-vergelijking pc-software op het gebied van kartografie en GIS,
-kaartverzamelingen in Noord- en West-Duitsland.

Het Kartografisches Taschenbuch was destijds het voorbeeld voor het NVK-Adresboek dat bij ons inmiddels niet meer in gedrukte vorm verschijnt, maar functioneel is vervangen door een meer modern medium: het internet. Onlangs zat er bij het KT nog wel het boekje Ledenlijst NVK 2002 met de postadressen van de persoonlijke leden, maar via onze website Kartografie in Nederland heeft u in principe toegang tot veel meer informatie. Jammer genoeg hebben nog niet alle NVK-leden het ontdekt, maar surft u maar eens naar http://www.kartografie.nl/nvk/leden/ als u op zoek bent naar een van de andere leden van de NVK, of als u uw eigen gegevens wilt invoeren of wijzigen om bereikbaar te zijn voor andere leden.

Met deze vorm van informatieverstrekking lopen wij nu voor op de Duitsers. Op de site van de Deutschen Gesellschaft für Kartographie (http://www.kartographie-dgfk.de/) staan al wel de adressen en links naar de institutionele leden, maar er is geen informatie over individuele leden. Alleen de leden van de Sektion Karlsruhe verschaffen op vrijwillige basis informatie. De DGfK is nu echter wel aan het overwegen of het zakboek ook op cd-rom kan worden uitgegeven. Daarmee kan de zesde editie van het Kartografisches Taschenbuch wel eens de laatste zijn geweest.

C.P.J.M. van Elzakker



Sluit dit venster