aanwijzingen voor auteurs

 

Algemeen

Het Kartografisch Tijdschrift is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Kartografie (nvk). De nvk beoogt, in de ruimste zin van het woord, de beoefening van en de belangstelling voor de kartografie te bevorderen. Dit doet zij onder andere door de publicatie van: artikelen over kartografische onderwerpen, informatie over kartografische activiteiten, verenigingsnieuws, besprekingen van nieuw verschenen atlassen, kaarten, boeken enz. Het Kartografisch Tijdschrift is gericht op een brede doelgroep van lezers, variërend van historische kartografie tot automatisering.

Artikelen, ter publicatie aangeboden aan de redactie (al dan niet op verzoek van de redactie) worden beoordeeld op inhoud en presentatie en kunnen op grond daarvan worden aanvaard, geweigerd of worden geretourneerd met suggesties ter verbetering.

 

Presentatie

De opbouw van artikelen is als volgt:

  1. Titel van het artikel (informatief en zo kort mogelijk)
  2. Auteursnaam/namen (zonder titels)
  3. Auteursnoot (adres en telefoonnummer van de auteur(s); omschrijving van de werkkring van de auteur(s) en van de werkzaamheden die tot het schrijven van het artikel aanleiding hebben gegeven).
  4. Pasfoto voor plaatsing bij het artikel
  5. ‘wervende' inleiding (geen samenvatting!), waardoor de lezer uitgenodigd wordt het artikel te lezen
  6. Trefwoorden (minimaal drie uit bijgaande lijst trefwoorden)
  7. Het artikel zelf
  8. Noten m.b.t. het artikel zelf
  9. Literatuur
  10. Korte samenvatting, zo mogelijk in het Nederlands én in het Engels
  11. Onderschriften van de figuren
  12. Figuren

Probeer de titel kort te houden en de tekst te voorzien van (korte) tussenkopjes. Een verdere paragraafindeling dient zoveel mogelijk te worden vermeden.

Het artikel telt bij voorkeur niet meer dan 3000 woorden en dient te zijn gesteld in goed Nederlands, in de voorkeurspelling volgens de Herziene Woordenlijst van de Nederlandse taal, het zogenaamde Groene Boekje (uitgave 1995). Gebruik zo weinig mogelijk afkortingen. Raadpleeg voor het juiste gebruik van vaktermen het Kartografisch Woordenboek.

Beperk voetnoten tot een minimum en nummer ze doorlopend door middel van Arabische cijfers tussen haakjes. Plaats voetnoten niet onder aan tekstpagina's, maar behandel ze als ‘platte tekst’ na de tekst van het artikel.

 

Vorm

Zend uw kopij naar het redactiesecretariaat. Bij voorkeur ontvangt de redactie uw tekst op floppy, aangemaakt in WordPerfect of Word, met een afdruk op papier in tweevoud. In uitzonderingsgevallen kan ook een ASCII-file verwerkt worden. Het is belangrijk dat de floppy uitsluitend ‘platte tekst' bevat, dus zonder coderingen voor cursief, onderstreept, vet, grotere of kleinere letters, inspringen en dergelijke. De aanwijzingen hiervoor kunnen op een afdruk worden aangegeven in de kantlijn, evenals de plaats van de figuren. Woorden aan het eind van een regel mogen niet worden afgebroken. Voetnoten dienen ook als ‘platte tekst' behandeld te worden.

E-mailen kan ook: annemieke.altena@wolters.nl

 

Figuren

Voeg figuren, kaarten, foto's enz. elk op een afzonderlijk blad bij de tekst. Nummer ze doorlopend. Geef de juiste plaats van de figuren in de tekst, in de marge van het manuscript aan. Onderschriften op een apart vel bijvoegen, voorzien van dezelfde nummering (Figuur 1, Figuur 2 enz.). Foto's moeten scherp en glanzend zijn afgedrukt, lijnfiguren en kaarten moeten een goed contrast hebben en voorzien zijn van duidelijke belettering.

Digitale aanlevering van figuren is ook mogelijk, uit FreeHand, Illustrator of Photoshop bij voorkeur in de vorm van een eps (mac of pc). Bij gecomprimeerde bestanden het decompressie-programma bijleveren. Vermeld altijd het platform en het programma met versienummer waarmee de illustratie is gemaakt. Neem voor digitale figuren eerst contact op met de redactie!

Figuren worden afgedrukt met de volgende afmetingen: breedte 26 mm, 56 mm, 86 mm, 116 mm, 146 mm, 176 mm, hoogte max. 250 mm.

Illustraties in kleur zijn weliswaar mogelijk, maar kunnen slechts beperkt worden geplaatst. Daarom geeft de redactie de voorkeur aan illustraties in zwart-wit indien de functionaliteit niet wordt aangetast.

 

Literatuur

Geef een aparte literatuurlijst aan het einde van een artikel en verwijs daarnaar in de tekst op uniforme wijze (bijvoorbeeld: ORMELING, 1988). Titelbeschrijvingen in de literatuurlijst als volgt:

• voor boeken: Keates, J.S. (1989), Cartographic Design and Production. 2nd ed. London: Longman.

• voor artikelen: Müller, J.C. (1989), Theoretische beschouwingen over automatische kaartgeneralisatie. Kartografisch Tijdschrift xv, nr. 3, pp. 53-58.

• voor hoofdstukken: Koeman, C. (1975), The application of photography to map printing and the transition to offset lithography. In: Woodward, D. (ed.), Five centuries of map printing. Chicago/London: The University of Chicago Press.

Literatuur in alfabetische volgorde vermelden. Indien een publicatie door twee of meer auteurs is geschreven staan de initialen bij de eerste auteur achter de naam en bij de overige(n) ervoor (bijvoorbeeld: Koeman, C. en F.J. Ormeling).

Proefexemplaren van het Kartografisch Tijdschrift zijn op aanvraag bij de redactie verkrijgbaar (mw. A. Altena, Wilgeroos 4, 9285 LM Buitenpost, tel. 050 - 522 62 24 (tijdens kantooruren), e-mail: annemieke.altena@wolters.nl.

noord